Kies een situatie

Schuldhulproute wil probleemschulden helpen voorkomen

Banken, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties bundelen hun krachten om te voorkomen dat Nederlandse huishoudens een probleemschuld opbouwen. Dat doen ze in de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), die in november 2019 is geïntroduceerd.

Met de krachtenbundeling willen de initiatiefnemers vroegtijdig signalen opvangen van mogelijke schuldproblematiek. Denk daarbij aan mensen die regelmatig rood staan op hun bankrekening. Op die manier kunnen ze helpen te voorkomen dat betalingsproblemen uitgroeien tot schuldzorgen.

Ingrijpende veranderingen
Er zijn tal van oorzaken waardoor huishoudens in geldproblemen terecht kunnen komen. Vaak heeft het te maken met ingrijpende veranderingen in het persoonlijk leven zoals werkloosheid, ziekte of een echtscheiding. Op zo’n moment is het belangrijk als snel duidelijk wordt dat er een probleem is, zodat hiervoor een oplossing kan worden gezocht.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Door in een vroeg stadium hulp te bieden, verwacht de NSR grotere schuldproblemen te kunnen voorkomen. Dit sluit ook aan bij de groeiende verwachting onder consumenten dat de betrokken partijen, waaronder dus de banken, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Betalingsachterstanden
Volgens de NSR zijn er in Nederland ongeveer 1,4 miljoen huishoudens die een risicovolle of problematische schuld hebben. Vaak gaat het daarbij om betalingsachterstanden bij energiebedrijven, webwinkels, zorgverzekeraars, woningcorporaties en de belastingdienst.

Als één van de deelnemende partijen een – structurele – betalingsachterstand signaleert, kan die een consument via de NSR op weg helpen naar passende hulp.

Meer informatie
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit bericht? Neem daarom gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.10-12-2019
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top