Kies een situatie

Toch kinderbijslag voor minderjarige studenten

Goed nieuws voor ouders van kinderen onder de achttien die een hbo- of universitaire opleiding volgen. Zij komen in 2020 alsnog in aanmerking voor kinderbijslag.

In totaal zijn er in Nederland zo’n 38.000 minderjarige kinderen die zo’n studie volgen, schrijft het AD. Hun ouders krijgen in 2020 ruim € 1.250 kinderbijslag per kind per jaar. Gezinnen met een laag inkomen komen daarnaast in aanmerking voor een bedrag uit het kindgebonden budget.

Studiefinanciering
Nu is het nog zo dat het recht op kinderbijslag en kindgebonden budget vervalt als minderjarige kinderen studiefinanciering ontvangen omdat ze studeren aan een hbo of universiteit. Datzelfde geldt als een mbo-student met een stage of bijbaan te veel verdient.

Basisbeurs
In het oude studiefinancieringsstelsel compenseerde de basisbeurs dit. Dat was immers geen lening, maar een gift. Maar sinds in 2015 het leenstelsel is ingevoerd, moeten nieuwe studenten elke cent terugbetalen.

Geen verhoging
De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben nu besloten dat deze ‘kromme situatie’ moet worden rechtgetrokken. Ze hebben € 54 miljoen gereserveerd om dit te bekostigen. Gevolg is wel dat de beoogde verhoging van de kinderbijslag per 1 januari 2020 niet doorgaat. Die zou stijgen naar € 320,41 per kwartaal, maar blijft nu steken op € 316,41.

Vragen
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact met ons op.18-12-2019
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top