Aflossingsvrije hypotheek weer populairder

Het aantal aflossingsvrije hypotheken neemt weer toe. Vooral doorstromers en senioren sluiten de hypotheekvorm weer regelmatig af.

Nieuws
Datum: 03-03-2020

Het beperken van de maandlasten is voor hen de belangrijkste reden om voor een aflossingsvrije hypotheek te kiezen. Omdat er geen aflossingsdeel is, scheelt dit al snel honderden euro’s per maand. En door de extreem lage hypotheekrente vinden veel huiseigenaren het fiscale voordeel niet opwegen tegen de kosten van aflossen.

Starters

Starters hebben meestal andere wensen. Zij willen vaak gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten zij kiezen voor een hypotheekvorm waarbij de lening 100% wordt afgelost. Daarom kiezen zij meestal voor een annuïteitenhypotheek.

Spelregels

Wie kiest voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek, mag maximaal 50% van de waarde van de woning op deze manier financieren. Zoals gezegd mag u over een nieuwe aflossingsvrije hypotheek geen rente aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Risico

De ontwikkeling gaat dwars tegen het ontmoedigingsbeleid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de banken in. Die voeren sinds enkele jaren campagne met de slogan ‘Word ook aflossingsblij.’ Volgens de toezichthouder en de sector lopen mensen met een aflossingsvrije hypotheek namelijk risico.

Relatief kleine groep

Berekeningen laten zien dat het gaat om een relatief kleine groep van 23.000 tot 46.000 Nederlandse huishoudens. Veelal zijn dat mensen die al met pensioen zijn en daardoor minder inkomen hebben. Als daarnaast hun recht op hypotheekaftrek vervalt en/of de hypotheek afloopt, kunnen zij in financiële problemen komen.

Win advies in

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek en twijfelt u of u deze moet aflossen? Bent u van plan om een ander huis te kopen en vraagt u zich af of u dit met een deels aflossingsvrije hypotheek moet doen?

Win dan eerst advies in bij ons. Als expert op het gebied van geldzaken kijken wij verder dan uw hypotheek. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.