Rente doorlopend krediet moet marktrente volgen

De rente die banken rekenen over een doorlopend krediet is meestal flexibel. Maar die rente moet wel in de pas blijven met de marktrente. Met andere woorden: als de marktrente daalt, moet ook de rente over het krediet omlaag.

Hand en geld trap, krediet, rente, doorlopend krediet
Nieuws
Datum: 29-07-2020

Dat is de uitspraak die de Geschillencommissie van het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) onlangs heeft gedaan. Aanleiding was een klacht van een consument. Die had gedurende de looptijd van zijn doorlopend krediet steeds hetzelfde rentepercentage betaald terwijl de marktrente flink was gedaald.

Redelijke verwachting

De bank beriep zich onder andere op het recht om de rente gedurende de looptijd eenzijdig te wijzigen. Dat stelt het Kifid overigens niet ter discussie. Wel vindt het klachteninstituut dat de bank duidelijk moet maken wat klanten precies kunnen verwachten. De redelijke verwachting is immers dat de rente die zij betalen de marktrente volgt.

Hoogte rente kan verschillen

Overigens zegt de uitspraak niets over de hoogte van de te betalen rente. Die mag de bank zelf vaststellen. Daardoor kan het zijn dat u bij de ene bank een hogere rente betaalt dan bij de andere bank terwijl het krediet net zo hoog is.

Persoonlijke lening

Hoewel er nog steeds doorlopende kredieten worden afgesloten, is deze vorm van lenen veel minder populair dan vroeger. Veel consumenten sluiten liever een persoonlijk lening af, die zij binnen de afgesproken termijn helemaal aflossen.

Meer leningen samenvoegen

Heeft u meerdere leningen lopen? Dan kan het financieel interessant zijn om deze samen te voegen. Dat geldt zeker als u bijvoorbeeld kleding of apparatuur op afbetaling heeft gekocht bij sommige webwinkels. Of als u regelmatig rood staat op uw bankrekening of een creditcardschuld heeft.

Meer informatie

Wilt u hier meer over weten of overweegt u een lening af te sluiten? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag de lening te vinden die het beste bij uw situatie past.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.