Energielabel in 2024 van invloed op hoogte hypotheek

Naast de waarde van het huis, uw inkomen en de hypotheekrente heeft ook het energielabel vanaf volgend jaar invloed op de maximale hypotheek die u kunt afsluiten. Hoe beter dat is, hoe meer u kunt lenen zonder extra voorwaarden.

Een witte houten huisje op een groene achtergrond met op de voorgrond het energielabel
Nieuws
Datum: 30-10-2023

Voor huizen met een label C en D gaat het om een extra bedrag van € 5.000. Voor de labels A en B verdubbelt dit naar € 10.000. Dit bedrag loopt verder op tot maar liefst € 50.000 voor woningen met een label A++++ die een energieprestatiegarantie van tenminste 10 jaar hebben.

Extra lenen om te verduurzamen

Daarnaast veranderen de hypotheekmogelijkheden voor minder duurzame huizen. Ook die zijn vanaf 1 januari 2024 gekoppeld aan het energielabel. Het extra geld dat u kunt lenen moet u, net als nu, gebruiken om de woning te verduurzamen. U heeft daar vijf jaar de tijd voor.

Energielabel leidend

Momenteel bedraagt die extra lening maximaal 6% van de waarde van de woning. Vanaf 2024 is het energielabel leidend. Voor huizen zonder energielabel of met energielabel A en B bedraagt het extra bedrag maximaal € 10.000. Bij label C of D is dit € 15.000 en voor de labels E, F en G € 20.000.

Gemengde gevoelens

Hoewel veel mensen volgend jaar een hogere hypotheek kunnen afsluiten, is er ook kritiek op de plannen. De organisatie achter de Nationale Hypotheekgarantie is blij dat huiseigenaren ook in 2024 de mogelijkheid hebben om extra te lenen voor verduurzaming. Tegelijkertijd vreest ze dat het extra leenbedrag voor energiezuinige woningen de prijs van dat soort huizen zal opdrijven.

Meer informatie

Overweegt u om volgend jaar een huis te kopen? Dan is het handig om te weten hoe hoog de maximale hypotheek is die u per energielabel kunt afsluiten. Heeft u daar vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag